Εξετάσεις στα Πρότυπα Σχολεία – SOS οδηγίες προς υποψηφίους

Η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία πραγματοποιείται την Παρασκευή 28/4/23 και ακολούθως θα γίνει η απόδοση τυχαίων αριθμών για την κατάταξη στην περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία γίνονται το Σάββατο 29/4/23. Για τη συμμετοχή χρειάζονται πρόσφατα εκτυπωμένη αίτηση, πιστοποιητικό ταυτότητας ή διαβατήριο, καθώς και ταυτότητα για υποψήφιους άνω των 12 ετών. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν δοκιμασίες σε Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικά. Το σύνολο των ερωτήσεων είναι 50 για τα Πρότυπα Σχολεία και 75 για τα Εκκλησιαστικά. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και οι αξιολογικές μονάδες είναι 100 για τα Πρότυπα Σχολεία και 150 για τα Εκκλησιαστικά.

Δεν υπάρχει αρνητική αξιολόγηση. Δεν προβλέπεται διαδικασία επαναβαθμολόγησης. Ο μαθητής ΔΕΝ γράφει το όνομά του στο απαντητικό φύλλο ούτε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εξαψήφιο κωδικό του ως υποψηφίου στο προκαθορισμένο πλαίσιο (κουτάκια) το οποίο αντιγράφεται προσεκτικά από την εκτυπωμένη αίτηση.

Διάρκεια εξέτασης

  1. Πρότυπα Γυμνάσια: 150 λεπτά (Νεοελληνική Γλώσσα & Μαθηματικά)
  2. Εκκλησιαστικά Γυμνάσια: 225 λεπτά (Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Θρησκευτικά).
  3. Πρότυπα Λύκεια: 3 ώρες (Νεοελληνική Γλώσσα & Μαθηματικά)
  4. Εκκλησιαστικά Λύκεια: 4 ώρες (Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Θρησκευτικά).

Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές

Στην εξέταση δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση και δεν υπάρχει διαδικασία αναβαθμολόγησης. Σε περίπτωση λάθους στον εξαψήφιο κωδικό του μαθητή, ο επιτηρητής καλεί μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων του Εξεταστικού Κέντρου και δίνει άλλο απαντητικό φύλλο στον μαθητή. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, αναγράφεται το όνομά του στο αντίστοιχο απαντητικό φύλλο με την ένδειξη “ΑΠΩΝ/ΑΠΟΥΣΑ” και το φυλάσσει η επιτροπή εξετάσεων. Τα θέματα διανέμονται από μέλη της επιτροπής εξετάσεων και οι μαθητές αναγράφουν το όνομά τους στα απαντητικά φύλλα και στα πρόχειρα φυλλάδια. Τα απαντητικά φύλλα και τα πρόχειρα φυλλάδια παραδίδονται στους επιτηρητές στο τέλος της εξέτασης.

Οι μαθητές βαθμολογούνται μόνο για τις απαντήσεις που είναι σημειωμένες στο απαντητικό φύλλο και δεν μπορούν να σβήσουν μια απάντηση που έχουν επιλέξει. Παραδίδουν το απαντητικό φύλλο, καθώς και τα πρόχειρα και τα φυλλάδια θεμάτων στους επιτηρητές. Οι επιτηρητές υπογράφουν το απαντητικό φύλλο και φυλάσσουν μόνο αυτό, ενώ τα φυλλάδια θεμάτων και τα πρόχειρα δε φυλάσσονται. Οι δύο τελευταίοι μαθητές αποχωρούν μαζί από την αίθουσα και οι μαθητές αποχωρούν από το σχολείο με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.

Η κλήρωση στα Πειραματικά Σχολεία

Σήμερα Παρασκευή (28/4/2023) ζωντανά από το κανάλι Youtube του υπουργείου Παιδείας, γίνεται η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 6 μ.μ και η μετάδοση θα γίνει μέσω youtube και της ΕΡΤ

Dwell streaming η ηλεκτρονική κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία

Δείτε την κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία μέσω του youtube:

Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε την κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία στο κανάλι της ΕΡΤ, πατώντας ΕΔΩ.

Οι γονείς/κηδεμόνες των επιτυχόντων θα ενημερωθούν με sms στο κινητό που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους. Με την ίδια κλήρωση οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία θα λάβουν ένα τυχαίο μοναδικό Αριθμό Προτεραιότητας (Α.Π.Π.Σ.) προκειμένου να ρυθμιστούν οι ισοβαθμίες που ενδεχομένως προκύψουν από τις εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα για τα Πειραματικά Σχολεία και η απόδοση του Α.Π.Π.Σ. θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. με αναφορά στον εξαψήφιο κωδικό του υποψηφίου.

Η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση διενεργείται από την Επιτροπή Κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – Διόφαντος, παρουσία συμβολαιογράφου, μέσω κατάλληλου λογισμικού (ηλεκτρονική κληρωτίδα).

δειτε ακομα