Προτείνεται μια τροπολογία σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Γεωπονικών σχολών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και φοιτητών Γεωπονικών Σχολών. Οι φοιτητές από επτά πανεπιστήμια καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας. Η τροπολογία θέτει προϋποθέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων, όπως πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ. Αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η τροπολογία αφορά τα τμήματα Γεωπονίας από επτά πανεπιστήμια της χώρας και θέτει προϋποθέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων, όπως πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ. Οι φοιτητές ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας και καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ.Χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται ως πενταετούς φοίτησης και οι υπουργοί αρμόδιοι για το θέμα δεν έχουν λάβει καμία δράση για να λυθεί το πρόβλημα. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι είναι όμηροι μιας κατάφωρης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων τους στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας.

Οι φοιτητές από επτά πανεπιστήμια της χώρας καταγγέλλουν την άρνηση των υπουργείων να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στα νεοϊδρυθέντα γεωπονικά τμήματα. Συγκεκριμένα, τα τμήματα Γεωπονίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στο Μεσολόγγι έχουν ξεκινήσει κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να αναγνωρίσουν το πτυχίο και την Γεωπονική Σχολή ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το θέμα αφορά τους φοιτητές και πτυχιούχους των σχολών Γεωπονίας που αναβαθμίστηκαν το 2019 μετά την κατάργηση των ΤΕΙ, αλλά κανείς δεν πρόβλεψε το πρόβλημα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φοιτητές «δυο ταχυτήτων» από ίδιες σχολές. Οι φοιτητές όλων αυτών των τμημάτων έχουν στείλει προς την κυβέρνηση δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, κ. Χρήστος Μπούρας, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας θεσμική παρέμβαση για να υποβληθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριλαμβάνει τα συγκεκριμένα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών στα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου. Η Σχολή απαρτίζεται από τέσσερα Τμήματα και έχει πλέον πάνω από 3500 ενεργούς φοιτητές. Όλα τα Τμήματα υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας και η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου.

Οι απόφοιτοι των πρώην και νυν Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου, παρόλο που τα Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα το Μάϊο του 2019 και έχουν αυτή τη στιγμή πλέον των 3500 ενεργών φοιτητών. Η επιστολή του πρύτανη αναφέρει τα πρώην Τμήματα 5ετούς φοίτησης που περιλαμβάνονται στα σημερινά Τμήματα της Σχολής, τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση με το Π.Δ. 52/2022. Η επιστολή στέλνεται προκειμένου να ενημερώσει για το πρόβλημα και να ζητήσει λύση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα