Επιδομάτα: Όλα αλλάζουν με το νέο σύστημα χορήγησης

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που χορηγούνται τα επιδόματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στο συνέδριο του Economist, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την επικείμενη αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων, που θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με γνώμονα την κατεύθυνση των επιδομάτων προς τους πραγματικά αναγκαίους και την αντιμετώπιση ανωμαλιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Βασικοί πυλώνες της εθνικής προσπάθειας αποτελούν η σύνετη δημοσιονομική πολιτική, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, στην οποία εντάσσεται και η αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η οικονομία έχει προοδεύσει, με αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, και σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας. Τονίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 400.000 θέσεις εργασίας περισσότερες. Όλα αυτά αναγνωρίστηκαν με την απονομή του βραβείου της χρονιάς 2023 στην Ελλάδα από το περιοδικό Economist.

Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υφυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για το προσεχές έτος σημειώνοντας τρία βασικά σημεία:

Πρώτον, την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, εκτιμώντας ότι έως το 2027 θα δημιουργηθούν επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργηθεί χώρος για τη μείωση των φόρων.

Δεύτερον, την ολοκλήρωση της απορρύθμισης του τραπεζικού τομέα και τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού παράγοντα. «Εργαζόμαστε στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Αττικής και σχεδιάζουμε την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων με τη ΣΤΑΕ και το μερίδιο του Δημοσίου σε αυτή», ανέφερε.

Τρίτον, την εφαρμογή των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ανακοινωθεί και περιλαμβάνουν:

  • Την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την απλούστευση του νομικού πλαισίου και την προώθηση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας.
  • Τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου. Παρουσίασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών προς το Υπερταμείο και πρότειναν τη δημιουργία νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της άμεσης προώθησης της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών, ώστε τα κεφάλαια που διατίθενται στην ΕΕ να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα