ΕΟΔΥ: Ανίχνευση πέντε νέων παραλλαγών κορωνοϊού και αύξηση στις εισαγωγές

Συνεχίζεται η αύξηση των θετικών κρουσμάτων για SARS-CoV-2 στην κοινότητα, με τις εισαγωγές λόγω της COVID-19 να αυξάνονται, φθάνοντας στις 324. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 10-16 Ιουνίου, ανιχνεύτηκαν πέντε νέες παραλλαγές του ιού και στην Ελλάδα.

Γρίπης τύπου ILI (ανεξάρτητα του παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γρίπης παραμένει χαμηλός ανα 1,000 επισκέψεις.

Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Λοίμωξης – SARI (ανεξάρτητα του παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ανά 1,000 επισκέψεις.

Ιού SARS-CoV-2 – COVID-19 λοίμωξη

Η θετικότητα στα συνολικά δείγματα έδειξε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κλείσιμο

Ο αριθμός νέων εισαγωγών ανήλθε σε 324. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 166, ενώ για την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 225.

Ο αριθμός νέων διασωληνώσεων ανήλθε σε τρεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός διασωληνώσεων στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο, ενώ για την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε.

Ο αριθμός ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12.

Ο αριθμός θανάτων ήταν πέντε. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν πέντε, ενώ για την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 20.

Η πιο κοινή υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ εντοπίστηκαν επίσης στην Ελλάδα στελέχη της ΒΑ.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στις αστικές αποβλήτων έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε πέντε από τις δέκα ελεγχθείσες περιοχές, αύξηση σε τέσσερις και σταθεροποίηση σε μία.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για τη γρίπη στην κοινότητα παραμένει χαμηλή, κάτω από το 10% που ορίζει το ECDC για την εποχική δραστηριότητα της γρίπης. Στα δείγματα του δικτύου SARI, η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό περιστατικό με νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω γρίπης, καθώς και ένας θάνατος από επιβεβαιωμένη λοίμωξη από γρίπη.

Συνολικά, έχουν νοσηλευτεί 148 άτομα με επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 71 θάνατοι από επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός ιός συγκυτιακός – RSV

Δεν εντοπίστηκαν θετικά δείγματα ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα