Έκκληση γνωστού Τούρκου ιστορικού: “Η Αγιά Σοφιά πρέπει να κλείσει, αλλιώς κινδυνεύει να καταρρεύσει”

Έντονη ανησυχία εκφράζει ένας διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός σχετικά με την ασφάλεια της Αγίας Σοφίας, καθώς πιστεύει ότι αν δεν κλείσει, το μνημείο θα καταρρεύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής ΕΡΤ, τονίζει ότι οι φθορές που έχουν προκληθεί από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος απαιτούν επειγόντως εργασίες αποκατάστασης και ότι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών απειλεί τη στατικότητά της.

Ο ίδιος ιστορικός προτείνει το κτίριο να παραμείνει κλειστό για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής. Επίσης, τονίζει την ανάγκη μείωσης του αριθμού των επισκεπτών στην Αγία Σοφία, καθώς οι υποδομές του μνημείου δεν αντέχουν σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ο ιστορικός επισημαίνει επίσης ότι η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενους δεν συνάδει με τη φύση του κτιρίου, καθώς δεν μπορούν να εγκατασταθούν τουαλέτες και κρήνες που χρησιμοποιούνται από τόσους επισκέπτες. Εκτιμά ότι οι μεγάλες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για τους επισκέπτες μπορεί να βλάψουν την υποδομή και το αποχετευτικό σύστημα του κτιρίου.

Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι ακατάλληλες, καθώς η Αγία Σοφία έχει υποστεί φθορές από τη μετατροπή της σε τέμενος και ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών απειλεί την ασφάλεια του κτιρίου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω επισκευές και προληπτικά μέτρα για την διατήρησή της και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του ιστορικού και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της Αγίας Σοφίας, αποτρέποντας τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου καταρρεύσεως του μνημείου.

δειτε ακομα