Εγκληματικότητα: Υπόθεση ανηλίκων – Σημαντική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Η Αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ευσταθία Καπαγιάννη, εξέδωσε εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για τον αντιμετώπιση της ανήλικης βίας και εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαιτείται η συνεργασία διαφόρων φορέων.

«Εκτός από την επεξεργασία των ποινικών υποθέσεων και την άμεση επίλυσή τους, πρέπει να επικεντρωθείτε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, σε προγράμματα που θα προάγουν τον σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την διαχείριση του θυμού, την επίλυση συγκρούσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας και τη διαχείριση του άγχους προκειμένου να αναχαιτιστεί η βία».

10.776 ανήλικοι έκαναν παράνομες ενέργειες το 2023

Τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων έχουν γίνει ολοένα και πιο συχνά. Συμμορίες ανηλίκων μιμούνται σχήματα μαφίας, με εφήβους να δραστηριοποιούνται σε ληστείες, επιθέσεις ακόμα και λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

«Είδα δυο παιδιά να κολλούν έναν άλλο παιδί στον τοίχο και να το χτυπούν. Το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο», ανέφερε ένα ανήλικος.

«Ένα κορίτσι ζήτησε ένα τσιγάρο από ένα άλλο κορίτσι, αλλά αυτό αρνήθηκε και ξεκίνησε μια έντονη διαμάχη. Το ένα κορίτσι τελικά τραυματίστηκε σοβαρά και ήταν λίγο πριν χάσει την όραση σε ένα μάτι», ανέφερε ένας άλλος.

Ο αριθμός των υποθέσεων που εξετάστηκαν από την αστυνομία τους πρώτους 8 μήνες του 2023 υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό που καταγράφηκε το 2022.

Το 2023, συνολικά 10.776 ανήλικοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Από αυτούς, 1.100 είναι κάτω των 11 ετών και 1.400 είναι ηλικίας 12-14 ετών.

Η ειδική επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας για την πρόληψη της παραβατικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι έλεγχοι σε περιοχές που τακτοποιούνται συχνά από εφήβους είναι συνεχείς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα