ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μολυσμένο χαβιάρι – Βρέθηκε επικίνδυνο βακτηρίδιο

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε πως προχωρά στην ανάκληση μολυσμένου χαβιαριού.

Το προϊόν «Balik Pearls, Eggs of Salmon» της εταιρείας «Caviar House & Prunier City GmbH» σε συσκευασία των 100 γρ. με ημερομηνία λήξης 31/12/2023 αντλήθηκε από την αγορά, καθώς διαπιστώθηκε πως είναι επιμολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes». Η συγκεκριμένη παρτίδα ανακαλείται άμεσα, ενημέρωσε ο ΕΦΕΤ, που έλαβε επίσημη ειδοποίηση μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω τη σημασία της τήρησης των διατάξεων ασφάλειας τροφίμων από τους παραγωγούς και των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρχές καλούν τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν για την ασφάλεια της υγείας τους.

Τι προκαλεί το Listeria monocytogenes

Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από τη βακτηρίδιο Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή λοίμωξη που λέγεται λιστερίωση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Το βακτηρίδιο αυτό προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν συνήθως ήπια νόσο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα