Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι συνεχίζεται, με μαρτυρίες που σκιαγραφούν την κατάσταση πριν και μετά την καταστροφή. Μια μάρτυρας, που έχασε τη μητέρα της, χαρακτήρισε την αντίδραση της Πολιτείας «υβριστική», αναφερόμενη στην αδυναμία των αρχών να σώσουν ανθρώπους εκείνη τη fatal ημέρα.
Η δημοσιογράφος Άννα-Μαρία Κακαουνάκη, που κατέθεσε στη δίκη, ανέφερε ότι οι οργανωμένες υπηρεσίες βρίσκονταν σε πλήρη αταξία. Από τα λεγόμενά της, φάνηκε πως το ποιοι σώθηκαν και ποιοι όχι ήταν ζήτημα καθαρής τύχης. «Το τραύμα είναι μεγάλο», υπογράμμισε.
Η Ευαγγελία Νικολοπούλου κατέθεσε για την απώλεια της 59χρονης μητέρας της. «Η μητέρα μου ζούσε 59 χρόνια στο Μάτι και μπορούσε να είχε σωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι εκείνη την ημέρα κανείς δεν τους ενημέρωσε ή τους υπέδειξε να απομακρυνθούν. Όπως επισήμανε, «κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς» και οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάστηκαν να περάσουν από μια τραγική διαδικασία αναγνώρισης.
Η κυρία Νικολοπούλου περιέγραψε ακόμη μια σοκαριστική εμπειρία: «Όταν επισκεφτήκαμε τον τάφο της μητέρας μου, ανακάλυψα ότι υπάρχουν αταυτοποίητα κόκαλα από το Μάτι». Αυτή η ανακάλυψη την οδήγησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Μαραθώνα, ο οποίος τοποθέτησε μια πλάκα στο σημείο. «Αυτά τα κόκαλα προέρχονται από καθαρισμούς που έγιναν μεθόδευση», είπε με αγανάκτηση.
Η κυρία Κακαουνάκη, η οποία ερεύνησε την κατάσταση στο Μάτι, αναφέρθηκε στην πλήρη αδράνεια που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της καταστροφής. «Οι άνθρωποι ήταν μόνοι τους», σημείωσε, τονίζοντας την πλήρη έλλειψη σχεδίου. Ακόμα, επισήμανε ότι οι συνομιλίες της Πυροσβεστικής αποκάλυπταν έναν «φοβερό κυνισμό», με τους ανθρώπους σε απόγνωση να ακούνε τη φράση «δεν είναι ταξί το πυροσβεστικό» στους επείγοντες χρόνους.
Η αναγκαιότητα για μια οργανωμένη και στρατηγική προσέγγιση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς η επόμενη κρίση θα πλήξει την περιοχή και τους κατοίκους της.