Δημοσιογράφοι Δεδομένων: Η αποκάλυψη της σύγκρουσης των τρένων στο Λειανοκλάδι το 2022 και το «γαϊτανάκι» της διαπλοκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ταχογράφος του τρένου ήταν χαλασμένος και υπήρχε ποινική και πειθαρχική έρευνα σε εξέλιξη. Ένας τρίτος παρενέβη και ζήτησε από τον ερωτούμενο να μην απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Σχετικά με την πρόσκρουση του τρένου στα ακινητοποιημένα τρένα, η Hellenic Train υποστηρίζει ότι ο μηχανοδηγός δεν είχε ορατότητα λόγω της ομίχλης και της χιονόπτωσης, αλλά η προϊσταμένη της αμαξοστοιχίας 54 δήλωσε ότι οι μηχανοδηγοί της είχαν πλέον οπτική επαφή με την ακινητούσα αμαξοστοιχία. Ο ερωτούμενος δεν ήθελε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αλλά τόνισε ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται ακόμα και σε εξαιρετικές καταστάσεις.

Σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση, ο ερωτούμενος αναφέρει ότι η ηλεκτράμαξα ήταν φρεναρισμένη για να είναι ασφαλείς οι επιβάτες και δεν είχε δυνατότητα να κινηθεί. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται ακόμα και σε εξαιρετικές καταστάσεις και ότι παλιότερα όλες οι μηχανές πήγαιναν με δύο μηχανοδηγούς και έναν προϊστάμενο, αλλά μειώθηκαν αυτοί οι αριθμοί για να γίνει ο σιδηρόδρομος πιο φτηνός.Στην ακρόαση για το ατύχημα του ΟΣΕ στη Λιβαδειά, ο κανονισμός ορίζει ότι οι οδηγοί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των εποπτών και των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη της πορείας. Ο νομικός εκπρόσωπος της Hellenic Train αναλαμβάνει δράση και προσφέρει συμβουλές στο εποπτεύον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, ο εκπρόσωπος αποδίδει τις ευθύνες στον ΟΣΕ για το ατύχημα και υπογραμμίζει την ανάγκη για δραστική παρέμβαση της Αρχής.

Η Hellenic Train εφαρμόζει τον Γενικό Κανονισμό και δεν συμμετέχει στο συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΣΕ. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις διαδικασίες που τηρήθηκαν καθώς πλησίαζε η MLV από Οινόη και η Hellenic Train αποδίδει ευθύνες στους σταθμάρχες της Λιβαδειάς για ελλιπή ενημέρωση. Ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ υπενθυμίζει τη σημασία της αυστηρής τήρησης των διαδικασιών και των πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση των δρομολογίων του σιδηροδρόμου.Ο τεχνικός του ΟΣΕ απαντά σε ερωτήσεις για την κινητοποίηση τεσσάρων μηχανών και τη σύγκρουση που συνέβη μεταξύ αυτών, λέγοντας ότι υπήρχε διαδικασία επείγοντος και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να γίνει. Εξηγεί ότι η διαχείριση των πόρων έγινε σωστά και δεν υπήρξε αστοχία από το προσωπικό του ΟΣΕ. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο μηχανοδηγός γνώριζε ότι προχωρούσε σε κατειλημμένη γραμμή και ότι ο σταθμάρχης του είχε εξουσιοδοτήσει την κίνησή του. Τέλος, καταλήγει ότι δεν υπήρξε αστοχία στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση για το θέμα.Η συζήτηση για το ατύχημα του τρένου στο Μάτι πυροδοτείται ξανά μετά τη διαπίστωση ότι η Hellenic Train δεν έχει δώσει ερευνητικό υλικό στον ΟΣΕ για να συντάξει το δικό του πόρισμα. Ο νομικός σύμβουλος της Hellenic Train αναφέρει ότι δεν θα χορηγήσουν κανένα στοιχείο που αφορά την εταιρική τους δραστηριότητα στον ΟΣΕ, καθώς ο ΟΣΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει στοιχεία επί υποθέσεων. Ο νομικός σύμβουλος δεν αλλάζει την τοποθέτησή του όταν τα ίδια στοιχεία του ζητούνται από την ΡΑΣ, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Ο νομικός σύμβουλος αναφέρει ότι οι αναφορές των μηχανοδηγών συνιστούν τμήμα της ποινικής δικογραφίας που κατήρτισε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λιβαδειάς στα πλαίσια της προανάκρισης και η προανάκριση καλύπτεται από πλήρη και απόλυτη μυστικότητα. Πρέπει να δούμε αν ο κανόνας αυτός κάμπτεται όσον αφορά την Αρχή, καθώς αφορά ποινικές ευθύνες τρίτων, όχι της εταιρείας.Συνοψίζοντας το κείμενο, ο συγγραφέας αναφέρεται στη σημασία της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης για την ανθρωπότητα. Επισημαίνει ότι η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων και έχει δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ωστόσο, ο συγγραφέας επισημαίνει επίσης τους κινδύνους που συνοδεύουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και η απώλεια θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας αναφέρεται στην ανάγκη να αναπτυχθεί μια ηθική προσέγγιση στη χρήση της τεχνολογίας. Προτείνει ότι οι επιστήμονες και οι τεχνολόγοι πρέπει να εξετάζουν τις επιπτώσεις των εφαρμογών τους στην κοινωνία και το περιβάλλον και να δρουν με ευθύνη και αίσθημα δεοντολογίας.

Τέλος, ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας. Επισημαίνει ότι η κατανόηση της τεχνολογίας και των επιπτώσεών της μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να δρουν με ευθύνη και αποφασιστικότητα για το κοινό καλό.

δειτε ακομα