Απεργιακό «κύμα» στη χώρα: Απαιτείται ευθύνη για τα Τέμπη – Ποιοι απεργούν, ποια ΜΜΜ δεν λειτουργούν.

Σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, η Ελλάδα βρίσκεται σε παράλυση καθώς Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα από όλη τη χώρα καλούν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για την τραγωδία στα Τέμπη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με κύρια αιτήματα να μπει τέλος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετατράπηκε σε απεργία και οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ωστόσο, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά, οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στις παραπάνω πόλεις και χωριά, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν δικαιοσύνη και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν τρόπο για να εκφραστούν και να απαιτήσουν αλλαγές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους και τη ζωή τους γενικότερα.καθώς η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, 8 Μαρτίου 2023. Η απόφαση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΔΕΔΥ και η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30, «για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ απαιτεί την ανάληψη ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη, καθώς και ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό για τον ρόλο των γυναικών στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες, που ανέρχονται σε ποσοστό 70%.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Κυπαρισσία, Κως, Λαμία, Λάρισα, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Λιβαδειά, Μαντούδι, Μυτιλήνη, Νάουσα, Ναύπακτος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πρέβεζα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σητεία, Σκόπελος, Τήνος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά και Χίος.

αζομένων, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στα πλοία την ίδια ημέρα. Στην ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ δηλώνει ότι η απεργία αυτή είναι μέρος της διαμαρτυρίας της για την ανασφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ναυτιλιακό τομέα. Η ΠΝΟ απαιτεί την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η ασφάλεια στην εργασία, η απασχόληση και η αμοιβή τους.

Η απεργία αυτή αφορά όλα τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα και έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών δρομολογίων και την καθυστέρηση των αναχωρήσεων. Η ΠΝΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ναυτιλιακό τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία και να διαμαρτυρηθούν για τα δικαιώματά τους.

σφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους».

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να συμμετάσχουν στην κεντρική συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12.30 στα Προπύλαια, με σύνθημα «Ενωμένοι και αγωνιστικοί για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ασφαλείς μεταφορές».

Συνολικά, η απεργία αφορά σε πολλούς τομείς της οικονομίας και των μεταφορών, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν πολλά σωματεία εργαζομένων. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα αγώνα για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών και των μέσων μεταφοράς στη χώρα μας.

Η απεργία αφορά στις μεταφορές και έχει ως στόχο την αντίδραση κατά της πολιτικής που θέτει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζυγί του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η απεργία αυτή αφορά τόσο τους εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές όσο και τους επιβάτες που εξαρτώνται από αυτές.

Σχετικά με τις μεταφορές, τα προαστιακά, τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα λειτουργούν για 24 ώρες, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Από την άλλη πλευρά, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ θα λειτουργούν για κάποιες ώρες. Συγκεκριμένα, οι συρμοί των γραμμών 1 και το ΤΡΑΜ θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ οι συρμοί των γραμμών 2 και 3 θα κυκλοφορούν από τις 12:00 έως τις 16:00. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Τέλος, όσον αφορά τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια, οι σταθμοί της Γραμμής 1 θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35, από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02. Όσον αφορά τις Γραμμές 2 & 3 του Μετρό, οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00 και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από διάφορους σταθμούς σε διάφορες ώρες.Οι πτήσεις από το Αεροδρόμιο θα λειτουργούν από τις 12:00 έως τις 16:00. Σχετικά με το τραμ, οι συρμοί θα αναχωρήσουν από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών θα διοργανώσουν κινητοποίηση στις 12:00 στα Προπύλαια της Αθήνας. Ταυτόχρονα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης θα καλέσει επίσης σε κινητοποίηση. Επιπλέον, υπάρχει μια εικόνα με μαθητές στο άρθρο.

δειτε ακομα