Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου – Το Δημόσιο κλείνει ξανά.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτήν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η απεργία καλύπτει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα η ΑΔΕΔΥ καλεί για συμμετοχή σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. Με αυτήν την απεργία ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να προστατευθεί η εργασία και η ζωή ως δικαίωμα. Τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ καλούνται να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση από τη ΔΟΕ ή την ΟΛΜΕ για τη συμμετοχή των δασκάλων στην απεργία, όπως και με τα μέσα μεταφοράς. Οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία.

Τέλος, τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια την Πέμπτη λόγω της απεργίας.μας στα Τέμπη έχουν συγκλονίσει τη χώρα ολόκληρη. Η ανελληνιστική ναυτική ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που ξεκινά στις 16 Μαρτίου. Η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια ημέρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για την τραγωδία και τη λήψη μέτρων για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο.

Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. Η εθνική τραγωδία έχει συγκλονίσει τους πάντες και η κοινωνία απαιτεί διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και η μετάθεση ευθυνών δεν θα επιτραπούν να οδηγήσουν στη λήθη και οι εργαζόμενοι απαιτούν απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Η απεργιακή κινητοποίηση έχει ως κεντρικό αίτημα τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και τη λήψη μέτρων για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο.ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η τραγωδία στα Τέμπη αποκαλύπτει τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα μας. Επιπλέον, αναδεικνύει το μακάβριο άθροισμα των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και ανεργία, που ειδικά στους νέους έχει τρομακτικά επίπεδα.

Ο σιδηρόδρομος εξυπηρετεί κυρίως τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών ανθρώπων με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια στις μετακινήσεις και την ποιότητα των υπηρεσιών του σιδηροδρόμου.

Το Πανελλήνιο Κεντρικό Συλλογικό Αίτημα απαιτεί την άμεση απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, τη δημιουργία ασφαλών και φθηνών συγκοινωνιακών υπηρεσιών, τη λήψη μέτρων αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας, τη συνευθυνότητα του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείαςΗ υγεία και η ασφάλεια στις μεταφορές είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Όλες οι ζωές μετράνε και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στην πλατεία Συντάγματος στις 11 π.μ., αποτελεί μια ευκαιρία για όλους να ενημερωθούν και να συζητήσουν το θέμα αυτό.

δειτε ακομα