Πότε γίνεται η αλλαγή ώρας – Την Κυριακή που πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια.

ταση κατάργησης της αλλαγής της ώρας στην ΕΕ από το 2019, ωστόσο, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το Brexit και η πανδημία του κορονοϊού, η απόφαση αυτή καθυστέρησε. Η επόμενη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2023, όταν θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, χάνοντας έτσι μία ώρα ύπνου. Στις έξυπνες συσκευές, όπως τα smartphones και τα έξυπνα ρολόγια, η ώρα θα αλλάξει αυτόματα, ενώ τα αναλογικά ρολόγια θα πρέπει να αλλάξουν χειροκίνητα. Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας, καθώς παρατηρείται υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας.ταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες (π.χ. στον τομέα των μεταφορών). Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, «η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει κάτι σύντομα.

Συνεπώς, για την ώρα τουλάχιστον, η κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας έχει παραπεμφθεί στις… ελληνικές καλένδες.

Οι μελέτες για το ρεύμα και την αλλαγή ώρας

Το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής ώρας προκάλεσε κυβερνητική αντίδραση πριν από μερικούς μήνες, όταν οι τιμές στο ρεύμα βρίσκονταν σε εξωφρενικά επίπεδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση στελέχους της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2022, έχουν ήδη γίνει μελέτες για το θέμα, ενώ τότε βρισκόταν σε εξέλιξη ακόμα μία.

Συγκεκριμένα, στις 6 Οκτωβρίου 2022 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε αρχικά στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις της αλλαγής ώρας.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Τι θα γίνει με τις ώρες κοινής ησυχίας

Αλλαγές όμως θα έχουμε σύντομα και με τις ώρες κοινής ησυχίας.

Υπενθυμίζεται πως θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

δειτε ακομα