Αυτεπάγγελτη Πειθαρχική Έρευνα κατά Κούγια για τις Δηλώσεις Κατά Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, ξεκίνησε μια αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα εναντίον του διάσημου ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, λόγω των δηλώσεών του σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είναι ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου έχει ήδη ορίσει εισηγητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση και έχει αποσταλεί κλήση στον κ. Κούγια για να παράσχει εξηγήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να υποβάλει υπόμνημα. Στη συνέχεια αναμένεται άμεση λήψη πειθαρχικής απόφασης.

Επιπλέον, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει δώσει εντολή στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, να εξετάσει εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Κούγια παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο, κυρίως σε σχέση με πιθανές προσβολές σε προσωπικά θέματα με ομοφοβικές εκφράσεις.

Συγκεκριμένα, η κας Αδειλίνη έχει ζητήσει από τον κ. Ελευθεριάνο να εξετάσει εάν η συγκεκριμένη δήλωση, “ερμηνευόμενη ως ένα συνολικό νοηματικό κείμενο, σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική και να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας ανθρώπων με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, κυρίως σε βάρος των ομοφυλοφίλων”.

Τα λόγια της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί αν η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας και εχθρότητας προς συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, και αν μπορεί να οδηγήσει στην υποκίνηση μίσους και, τελικά, σε κίνδυνο εκδήλωσης βίας εναντίον τους.
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η Δήλωση του Κούγια

Στη δήλωσή του, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στον κ. Κασσελάκη λέγοντας:

«Διάβασα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε γνώμη για την υπόθεση Λύτρα και το τι χαρακτηρίζει την ανδρική συμπεριφορά. Με σόκαρε απλά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είναι γνωστός για τις επιλογές του (και δεν έχει καθαρίσει δημόσια, όπως θα έπρεπε, εάν στον γάμο του είναι με γυναίκα ή άντρα ή με τον Τάιλερ), επιλέγει να εκφραστεί για το τι χαρακτηρίζει την ανδρική συμπεριφορά».

δειτε ακομα

δειτε ακομα