Χρηματική ενίσχυση των 300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ: Πληρωμή σε 1.131 μακροχρόνια ανέργους στα ATM

Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, η ΔΥΠΑ καταβάλλει 300 ευρώ σε 1.131 μακροχρόνιους ανέργους που έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ). Έως τώρα, η χρηματική ενίσχυση έχει δοθεί σε σύνολο 68.739 δικαιούχους.

Αυτό το “μπόνους” έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο “Δουλειές Ξανά” (ν. 4921/2022), με στόχο να ενεργοποιήσει τους μακροχρόνιους ανέργους μέσω της δημιουργίας ενημερωμένου Ψηφιακού ΑΣΔ, με το οποίο μπορούν να κατευθυνθούν προς δράσεις που αναπτύσσουν την απασχολησιμότητά τους και την ανεύρεση εργασίας. Οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.

Οι δικαιούχοι αυτής της νέας παροχής είναι μακροχρόνιοι άνεργοι που:

  • Έχουν συνεχή εγγεγραμμένη ανεργία πάνω από 5 έτη και έχουν καταρτίσει Ψηφιακό ΑΣΔ και
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για ανήμερες, 24.000 ευρώ για παντρεμένους (αυξάνονται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί) ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (αυξάνονται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί).

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής είναι η εξής:

  • Οι δυνητικοί δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous

  • Καταχωρούν ή ενημερώνουν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πληρωμή των προϋποθέσεων αυτομάτως (χρονικό διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
  • Να σημειωθεί ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνιοι άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρήσουν το IBAN.

Οι άνεργοι που έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή ενημερώνουν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Οι άνεργοι που δεν έχουν καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με έναν εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε από κοντά.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για να κλείσουν ραντεβού από κοντά, οι άνεργοι πρέπει είτε να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στο ΚΠΑ2 είτε να καλέσουν το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για να βρείτε το ΚΠΑ2 που ανήκετε βάσει της κατοικίας σας, καθώς και το αντίστοιχο email, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:https://www.dypa.gov.gr/poy-aniko

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:https://www.dypa.gov.gr/

δειτε ακομα

δειτε ακομα