Εκλογές 2023 οδηγός: Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Απομένει ένας μήνας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται για την τελική ευθεία. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει απόλυτη αναλογική για τα κόμματα με ποσοστό 3% και άνω και ενισχυμένη αναλογική με πρόβλεψη bonus έως 50 έδρες για τις επαναληπτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τα ποσοστά της σε περιβάλλον αυτοδυναμίας, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διάλυση της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, περίπου το 4% του εκλογικού σώματος αποτελείται από νέους 17αρηδες-19αρηδες, οι οποίοι ψηφίζουν για πρώτη φορά. Επίσης, οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους και η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη, αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θα επηρεάσουν 723 κοινότητες.

Στην Ελλάδα, η εκλογή των μελών των δημοτικών κοινοτήτων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα μελών: τρία μέλη για κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 2.000, πέντε μέλη για κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000, 11 μέλη για κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 και 15 μέλη για κοινότητες με πληθυσμό άνω των 50.001 κατοίκων. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων, εκτός από τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων εκλέγονται από το σύνολο των μελών του συμβουλίου, και ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων εκλέγεται πρόεδρος.

Οι πολίτες μπορούν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μέσω της πλατφόρμας “Μάθε πού ψηφίζεις” του υπουργείου Εσωτερικών. Μπορούν να εισάγουν είτε τα προσωπικά τους στοιχεία, είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό τους στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/. Οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν ενσωματωθεί στους καταλόγους. Οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατή πλέον η ανάκληση της αίτησης για διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

δειτε ακομα