Πόσα λεφτά χρειάζεστε για να είστε στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου

Η είσοδος στο κορυφαίο 1% του πλούτου στις ΗΠΑ γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. Απαιτούνται πλέον τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθεί κανείς σε αυτό το πολύ πλούσιο κοινωνικό στρώμα, σχεδόν 15% περισσότερα από ό,τι πριν από περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank.

Το Μονακό διατηρεί την πρώτη θέση για το υψηλότερο όριο πλούτου παγκοσμίως στα 12,8 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας κατά 3,2% σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ενώ στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία απαιτούνται πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με την έκθεση 2024 Wealth Report της Knight Frank.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Το ανά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Μονακό, ύψους περίπου 240.000 δολαρίων, είναι πάνω από 900 φορές μεγαλύτερο από το του Μπουρούντι στην Ανατολική Αφρική, σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 πλήγωσε την παγκόσμια οικονομία που μόλις είχε αναρρώσει από την πανδημία, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αν και αυτό προκάλεσε προβλήματα παγκοσμίως, τα φτωχότερα έθνη που εξαρτώνται από την εισαγωγή αυτών των αγαθών έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, λόγω της αύξησης του κόστους δανείων.

Παρόλα αυτά, όχι όλοι έχουν αισθανθεί την πίεση. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο πρόσθεσαν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην συνολική τους περιουσία πέρυσι, με την Tesla Inc. του Έλον Μασκ να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσό, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις σημαντικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών», αναφέρει η Knight Frank στην έκθεσή της. «Αναμένεται μεγαλύτερη προσοχή των πολιτικών στο πού βρίσκεται ο πλούτος, πώς κατανέμεται στις οικονομίες και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν τόσο να τον φορολογήσουν όσο και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του».

δειτε ακομα

δειτε ακομα