Νέο τεστ μπορεί να προβλέψει την άνοια 9 χρόνια νωρίτερα

Ένα νέο τεστ με σάρωση εγκεφάλου διάρκειας 10 λεπτών μπορεί να ανιχνεύσει την άνοια πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η νέα μέθοδος είναι πιο ακριβής από τα τεστ μνήμης ή τις μετρήσεις συρρίκνωσης του εγκεφάλου, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου.

Η νέα εξέταση αναλύει λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας για να εντοπίσει αλλαγές στο νευρωνικό δίκτυο που επηρεάζεται από τη νόσο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Mental Health”.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου μελέτησαν 1.100 εθελοντές, εντοπίζοντας τους που είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου συσχετίστηκαν με παράγοντες κινδύνου όπως ο γενετικός παράγοντας και η κοινωνική απομόνωση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα εξέταση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μέθοδοι προβλέψεων όπως εξετάσεις αίματος. Οι πρώτες αποδείξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Η εξέταση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της άνοιας, αλλά ακόμα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Πηγή: Guardian

δειτε ακομα

δειτε ακομα