Νέο γιλέκο ανιχνεύει εγκαίρως την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Έρευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα καινοτόμο γιλέκο που μπορεί να ανιχνεύσει πρόωρα σημάδια μιας επικίνδυνης καρδιακής νόσου, της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, προσφέροντας λεπτομερή εικονογράφηση των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων της καρδιάς.

Το γιλέκο ηλεκτροκαρδιογραφικής απεικόνισης που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), μπόρεσε να αναγνωρίσει ηλεκτρικές αλλαγές που συνδέονται με την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ακόμα και σε στάδιο όπου οι συνηθισμένες εξετάσεις δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια προκαλεί πάχυνση σε μέρη της καρδιάς λόγω γενετικών ανωμαλιών. Πρόκειται για κληρονομική νόσο που επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και αποτελεί συχνή αιτία ξαφνικού θανάτου στους νέους.

Με τη χρήση της νέας τεχνικής, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μπορούν να διαγνώσουν νωρίτερα τη νόσο και να παρέχουν νέες θεραπείες για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της.

Το γιλέκο διαθέτει 256 αισθητήρες αντί για τους 12 που χρησιμοποιούνται σε ένα συνηθισμένο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μπορεί να παρέχει λεπτομερή εικονογράφηση της καρδιάς σε μόλις πέντε λεπτά.

Με βάση τα ευρήματα, το γιλέκο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας και να προσφέρει ευκαιρίες για πρόληψη κινδύνου καρδιακής ανακοπής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».

ΠΗΓΗ: Eurekalert

δειτε ακομα

δειτε ακομα