“Η Ελλάδα Στην Κορυφή της Ψηφιακής Κατανάλωσης: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Στα Δεδομένα Κινητής Τηλεφωνίας”

Η Ελλάδα αποδεικνύεται πρωτοπόρος στην αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για το 2023. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Tefficient, σε 38 από τις 39 χώρες που εξετάστηκαν, η χρήση δεδομένων είναι σε ανοδική τροχιά.

Με ένα εντυπωσιακό 49% αύξησης σε σχέση με το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κορυφή, με κατά μέσο όρο 9 GB ανά κάρτα SIM. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τσεχία με 44%, και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Γερμανία με 36% και η Ολλανδία με 28%. Μοναδική εξαίρεση είναι το Μπαχρέιν, όπου η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%. Είναι ενδιαφέρον ότι το 2021 η κατανάλωση ήταν μόλις 4 GB ανά SIM και το 2022 5 GB.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε προσφορές δωρεάν δεδομένων από τους παρόχους και στη δημοτικότητα των προγραμμάτων «καλαθιών» με απεριόριστα data. Κάπως έτσι, οι τιμές των δεδομένων διαρκώς μειώνονται από το 2015, φτάνοντας πλέον σε περίπου 0,80 ευρώ ανά GB, ενώ το 2015 βρίσκονταν στα 8 ευρώ.

Η διεθνής αγορά κινητής τηλεφωνίας προσφέρει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές για data. Στην Ελλάδα, το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) ανέρχεται σε περίπου 9 ευρώ, με την έκθεση να θέτει το πρότυπο στα 15 ευρώ. Το 2022, οι πάροχοι στην Ελλάδα είδαν τα έσοδά τους από data να μειώνονται κατά 31%, ενώ οι μειώσεις διαπιστώνονται και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία, με ποσοστά -26% έως -23%. Η πτώση αυτή στις τιμές φαίνεται να πιέζει τα κέρδη των παρόχων.

Ωστόσο, σε όρους απόλυτων τιμών, η Ελλάδα παραμένει μέτρια, κατατάσσοντας τη στη 26η θέση με κατανάλωση 9 GB ανά SIM από 34 χώρες. Στην κορυφή βρίσκονται η Σαουδική Αραβία με 45,2 GB, ενώ η Φινλανδία και η Λετονία ακολουθούν. Στη συνέχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία βρίσκονται ακριβώς κάτω από την Ελλάδα με 8,9 GB και 8,1 GB, αντίστοιχα.

Μια πανελλαδική έρευνα της ΕΕΤΤ (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023) αναφέρει ότι το 24% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί το κινητό για πάνω από 5 ώρες ημερησίως. Επίσης, το 13% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει πρόγραμμα απεριόριστων δεδομένων. Η διείσδυση αυτή είναι πιο έντονη στους άνδρες ηλικίας 45-54 ετών, ελεύθερους επαγγελματίες και άτομα με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι χρήστες με απεριόριστα δεδομένα εμφανίζουν παρόμοιες συνήθειες με τον μέσο χρήστη, ωστόσο είναι πιο δραστήριοι σε ηλεκτρονικές αγορές και online ψυχαγωγία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58% των χρηστών αυτών είναι ανοιχτοί σε αλλαγές παρόχου εάν προσφερθεί αντίστοιχο πρόγραμμα σε χαμηλότερη τιμή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα