Χωρίς τους γεωσκώληκες, η αγροτική παραγωγή θα ήταν πολύ μικρότερη, καθώς αυτοί οι εργάτες της γης επιταχύνουν την αποσύνθεση και τον εμπλουτισμό του εδάφους. Τρέφονται με νεκρό φυτικό υλικό και δημιουργούν στοές που βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους και βοηθούν στην απορρόφηση νερού. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι γεωσκώληκες προσφέρουν το 6,5% της ετήσιας παραγωγής σιτηρών όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει αγροτικές πρακτικές που σέβονται αυτά τα ασπόνδυλα και θα προωθήσει την προστασία τους. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να μειωθεί ο αριθμός των φορών που οι αγρότες οργώνουν τα χωράφια τους, καθώς αυτό προκαλεί ζημιά στους γεωσκώληκες και διαταράσσει το μικροβιακό οικοσύστημα του εδάφους. Οι γεωσκώληκες αξίζουν τον σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για τον ανεκτίμητο ρόλο τους.