Η εξερεύνηση των ελληνικών σπηλιών είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους, προσφέροντας την ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα φυσικό θαύμα και να εμβαθύνετε σε τομείς όπως γεωλογία, υδρολογία, φυσική και αρχαιολογία.
Η γεωλογική τους δομή, καθώς και τα νερά και τα ηχοχρώματά τους, είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε φωτογραφίες ή λόγια. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να σας προτείνουμε ορισμένες σπηλιές που ενδεχομένως να έχετε επισκεφτεί ή να αξίζει να ανακαλύψετε σύντομα.
Οι ελληνικές σπηλιές εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους και προσελκύουν αμέτρητους τουρίστες κάθε χρόνο. Ας δούμε μερικές από τις πιο εμβληματικές σπηλιές της χώρας, απολαμβάνοντας την μοναδική τους ομορφιά.
Σπήλαιο Αγγίτη, Δράμα
Αν βρεθείτε στη Δράμα, το σπήλαιο Αγγίτη, επίσης γνωστό ως Μααρά, είναι αναμφίβολα μια αναγκαία στάση. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο με μήκος 21 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 18,5 έχουν εξερευνηθεί. Αλλά μόνο τα 2,5 χιλιόμετρα είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.
Σπήλαιο των Λιμνών, Αχαΐα
Λίγα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, στο χωριό Καστριά, το Σπήλαιο των Λιμνών είναι γνωστό για τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και τα χρώματα του. Αναγνωρίσιμο για τις τρεις επίπεδες λίμνες του, το σπήλαιο έχει μήκος 1.980 μέτρων και φιλοξενεί πολύτιμα απολιθώματα. Το χειμώνα, οι φυσικοί καταρράκτες το μεταμορφώνουν, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζονται λεκάνες που φτάνουν έως τα 4 μέτρα.
Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά
Βρίσκεται κοντά στη Σάμη, το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης έχει μήκος 3,5 χιλιομέτρων και ύψος 36 μέτρων. Ανακαλύφθηκε το 1951 και είναι παράδειγμα καρστικοποίησης, ενώ συνδέεται με μύθους της αρχαιότητας, όπως η λατρεία στον Πάνα.
Σπήλαιο Αλιστράτη, Σέρρες
Αυτό το σπήλαιο είναι από τα πιο μεγαλοπρεπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η οργανωμένη εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1975 και από τότε προσελκύει περίπου 120.000 επισκέπτες ετησίως, με μοναδικούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αξίζει να θαυμάσετε.