Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα συζητήθηκε στην 24η Σύνοδο της UNESCO

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της 24ης Συνόδου της UNESCO που έγινε στο Παρίσι. Η Ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίαζε αξιωματούχους από τον τομέα του πολιτισμού και των εξωτερικών υποθέσεων, με εκπροσώπους από Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Ινδία και πολλές άλλες χώρες που στήριξαν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα παρουσίασε τα επιχειρήματά της για την επιστροφή των αρχαίων Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν παράνομα το 1817 από τον Thomas Bruce Elgin και πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα επισήμανε τις κακές συνθήκες συντήρησης και ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί για την επίλυση του θέματος.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι η νομική τους βάση δεν επιτρέπει την επιστροφή των γλυπτών. Η Ελλάδα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει βούληση για λύση, ενώ το Βρετανικό Μουσείο παρά τις απαιτήσεις δεν έχει αλλάξει θέση.

Η UNESCO εξέδωσε σύσταση για την επίλυση της διαφοράς και ζήτησε από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με το θέμα να συζητηθεί ξανά στην επόμενη σύνοδο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα