Επιστήμονες αναπτύξανε σπρέι ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων από μέδουσες σε 10 δευτερόλεπτα

Ένα νέο σπρέι ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες, υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τις εγκληματολογικές έρευνες. Χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που προέρχεται από μέδουσες και εμφανίζει δακτυλικά αποτυπώματα μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σπρέι αυτό θα επιταχύνει και θα βελτιώσει τις ερευνητικές διαδικασίες, ενώ είναι και φιλικό προς το περιβάλλον και υδατοδιαλυτό.

Το σπρέι βασίζεται σε χρωστικές ουσίες που προέρχονται από μια φθορίζουσα πρωτεΐνη που υπάρχει στις μέδουσες και ονομάζεται πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP). Αυτό το σύστημα υπόσχεται ασφάλεια, βιωσιμότητα και ταχύτερη λειτουργία σε σύγκριση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει δύο διαφορετικές έγχρωμες χρωστικές, την LFP-Yellow και την LFP-Red, οι οποίες αναδένονται με χημικές ουσίες που είναι παρούσες στον ιδρώτα και τα έλαια του δέρματος. Αυτό κλειδώνει τις χρωστικές στη θέση τους και εκπέμπουν φθορίζουση που είναι ορατή κάτω από μπλε φως.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να προσφέρουν περισσότερα χρώματα στο μέλλον, ενώ το λεπτό σπρέι αποτρέπει τις πιτσιλιές που μπορεί να βλάψουν τα αποτυπώματα. Είναι λιγότερο βρώμικο από τη σκόνη και λειτουργεί γρήγορα ακόμα και σε δύσκολες επιφάνειες όπως τα τούβλα.

Η τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων παραμένει σημαντική στις εγκληματολογικές εξετάσεις λόγω της ταχύτητάς της και της οικονομικής της αξίας σε σχέση με την ανάλυση DNA. Ελπίζεται ότι η νέα τεχνολογία θα βελτιώσει την ανίχνευση αποδεικτικών στοιχείων σε εγκληματικές σκηνές και θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα