Αμερική: Ξενερώνουν οι ροζ δελφίνια του Αμαζονίου – Τουλάχιστον 120 νεκρά σε λίγες ημέρες

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον 120 ροζ δελφίνια ποταμού βρέθηκαν νεκρά σε έναν παραπόταμο του Αμαζονίου. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο θάνατος τους οφείλεται στην ξηρασία και την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούν εκεί.

Λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού λόγω τής ξηρασίας, το νερό έφτασε σε θερμοκρασίες που είναι απαγορευτικές για τα δελφίνια. Εκατοντάδες ψάρια έχουν ήδη πεθάνει λόγω έλλειψης οξυγόνου στα νερά τους.

Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου, γνωστά και ως «μπότο», είναι ευάλωτα είδη λόγω αργού αναπαραγωγικού κύκλου. Οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου τους με νεκροψίες, χωρίς ακόμη να έχουν σίγουρα στοιχεία για το αν η ξηρασία και η υψηλή θερμοκρασία είναι οι μόνες παράγοντες.

Η θερμοκρασία του νερού έχει πέσει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ανέβηκε πάλι και πλέον βρίσκεται στους 37 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση απειλεί την επιβίωση των ροζ δελφινιώνκαι ειδικοί κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν.

Τα ροζ δελφίνια αποτελούν απειλούμενο είδος και η υψηλή θνησιμότητα που παρατηρείται απειλεί περαιτέρω την επιβίωσή τους. Ειδικοί κινητοποιούνται για να διασώσουν τα επιζώντα δελφίνια και να εξετάσουν τους λόγους που οδήγησαν στο θάνατο των ροζ δελφινιών.

δειτε ακομα