Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι τα σύκα! Εκτός από τη μοναδική τους γεύση, περιέχουν πολλές βιταμίνες, όπως η Α, Κ και B, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την υγεία των οστών, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος, ενώ προσφέρουν και μία λαμπερή επιδερμίδα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το κάλιο, ειδικά, παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τι άλλο να ζητήσουμε από ένα φρούτο;
Η γλυκιά γεύση των σύκων είναι τέλεια με την αλμυρή γεύση του μπλε τυριού. Σερβίρετε φρέσκα κομμένα σύκα με μπλε τυρί και συνοδεύστε τα με ένα αρωματικό λευκό κρασί για μια μοναδική εμπειρία.
Για μια διαφορετική μπρουσκέτα, δοκιμάστε να προσθέσετε προσούτο, τυρί κρέμα και σύκα ως ορεκτικό ή σνακ.
Ένα άλλο γευστικό tip είναι να κόψετε φρέσκα σύκα και να τα προσθέσετε στην πράσινη σαλάτα σας – θα την απογειώσουν! Συνδυάστε τα με σπόρους chia, άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα υγιεινό μπολ που θα ξεκινήσει σωστά την ημέρα σας. Για ένα χορταστικό smoothie, δοκιμάστε να αναμείξετε σύκα, μπανάνες, βρώμη, γιαούρτι και λίγο μέλι.