Η φτώχεια σαρώνει το Αφγανιστάν, όπου κρύβονται τεράστιες πηγές λιθίου κάτω από το έδαφός του.
Περνούν τρία χρόνια από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.
Ο αριθμός των φτωχών Αφγανών έχει διπλασιαστεί και αναμένεται να φθάσει τα 34 εκατομμύρια σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ η οικονομική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 20,7%.
Παρά τις επικρατούσες συνθήκες φτώχειας στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάτω από το έδαφός του κρύβεται ένας θησαυρός αξίας 1 τρισ. δολαρίων (910 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες), ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου παγκοσμίως, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά της Βολιβίας. Τα κοιτάσματα της Βολιβίας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίθιο, επίσης γνωστό ως «λευκός χρυσός», αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και, συνεπώς, η ζήτηση για αυτό το μέταλλο αναμένεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια.

Η Κίνα, η οποία κατέχει το μονοπώλιο της εξόρυξης και διύλισης του λιθίου και της παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, είναι η χώρα που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τη σπουδαιότητα του λευκού χρυσού των Ταλιμπάν. Φαίνεται ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει ήδη σχεδιάσει το πως θα το αποκτήσει, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης για το Αφγανιστάν, Khaama Press, το Υπουργείο Ορυκτών Πόρων και Πετρελαίου των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι η κινεζική εταιρεία Gochin έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν.

Η κινεζική εταιρεία Gochin εκφράζει ενδιαφέρον για επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν, με την υπόθεση να δημιουργήσει 120.000 άμεσες και 1.000.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα. Η εταιρεία προσφέρεται να κατασκευάσει το πέρασμα Σαλάνγκ και μια νέα σήραγγα, ενώ η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία σηματοδότησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα και τη δημιουργία ισχυρών οικονομικών δεσμών με την Κίνα.