Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των συμβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. συνεχίζονται μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας για την απαγόρευση των πωλήσεών τους το 2035. Τα κράτη μέλη της Ένωσης αντέδρασαν στις αρχές Μαρτίου, οδηγώντας στην ακύρωση του τελικού σχετικού ψηφίσματος που θα απαγόρευε επίσημα την πώληση τους επί ευρωπαϊκού εδάφους από το 2035. Η τελική ψηφοφορία των κρατών μελών, που θα έκλεινε τυπικά την Πράσινη Συμφωνία και είχε προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου, τελικά αναβλήθηκε.
Η Ιταλία, μαζί με τις Πορτογαλία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία, είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μετατεθεί η απαγόρευση κατά μία 5ετία, από το 2035 στο 2040, για να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη δημιουργία υποδομών ικανών να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που φέρνουν μαζί τους τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Ιταλία βρήκε σύμμαχο και στη Γερμανία, η οποία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα εναλλακτικά e-καύσιμα (e-Fuels). Οι Γερμανοί επιθυμούν να εξαιρεθούν τα ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος e-Fuels από τη συμφωνία, κάτι που θα έδινε παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης επί ευρωπαϊκού εδάφους και μετά το 2035.
Για τη διευθέτηση των αντιδράσεων από μερίδα των κρατών μελών της Ε.Ε., αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας, πραγματοποιείται σήμερα άτυπη συνάντηση στην έδρα της ευρωβουλής στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Μεταφορών των 12 κρατών που έχουν εκφράσει αντίθεση είτε την ημερομηνία της απαγόρευσης είτε ως προς τον τύπο των καυσίμων.Στη συνάντηση για τον επόμενο κανονισμό για τις εκπομπές ρύπων, Euro 7, συζητήθηκε η χρήση των ουδέτερων ανθρακικών e-Fuels και η παράταση της ζωής των κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2035. Τα e-Fuels είναι συνθετικά καύσιμα που παράγονται από τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή υδρογόνου. Η Ιταλία και η Γερμανία θέλουν να διευθετηθεί στο νόμο ότι τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με e-Fuels θα συνεχίσουν να πωλούνται στην Ε.Ε. και μετά το 2035. Η Κομισιόν δεν έχει επανέλθει στο θέμα με σχετική πρόταση και η Γερμανία θέλει πιο ξεκάθαρα πράγματα για να δώσει την τελική της συγκατάθεση.