Κρατάς το κινητό σου έτσι – Είναι επικίνδυνο, και μπορείς να πάρεις πρόστιμο.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου με τη λειτουργία της ανοικτής ακρόασης είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά. Αυτή η πρακτική δεν αξιοποιεί κάποιο παραθυράκι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επομένως είναι παράνομη και τιμωρείται με ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Αν και πολλοί θεωρούν αυτή την πρακτική φυσιολογική, μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες και να μας κοστίσει ακριβά, ειδικά αν συνδυαστεί με την οδήγηση είτε αυτοκινήτου είτε δικύκλου. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη διάταξη του ΚΟΚ που απαγορεύει τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και τιμωρεί τους οδηγούς με χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης.

Πολλοί οδηγοί κρατούν το κινητό τους σε απόσταση μερικών εκατοστών από το πρόσωπο και σε παράλληλη διάταξη προς το έδαφος, παραπέμποντας σε ένα κομμάτι πίτσας. Αν και αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώνει την άνεση της ακρόασης ή να περιορίζει την ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός μας, δεν εξαιρεί την παράνομη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση.

Το άρθρο συνοδεύεται από εικόνες που δείχνουν την πρακτική αυτή και ένα βίντεο που εξηγεί τους κινδύνους της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση.Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων για να εκτελούν απαραίτητους χειρισμούς. Η χρήση ακουστικών και συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μόνο η χρήση ειδικών θέσεων για ανοιχτή ακρόαση ή ασύρματων ακουστικών επιτρέπεται. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Στους αναβάτες μοτοσυκλετών επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε 6 μήνες, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση.

δειτε ακομα