Χωρίς διόδια o νέος αυτοκινητόδρομος της Πελοποννήσου -Πού θα κατασκευαστεί

Ο νέος οδικός άξονας στην Πελοπόννησο, χωρίς διόδια, θα αυξήσει κατά 35 χλμ./ώρα τη μέση ταχύτητα κυκλοφορίας, μειώνοντας τις χρονοαποστάσεις μεταξύ των τουριστικών περιοχών και του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια, με αναμενόμενη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 75%. Η συμβασιοποίηση του έργου έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Καραγιάννη.

Η Πολιτεία αποφάσισε να επιταχύνει την αναβάθμιση των υποδομών στη Μεσσηνία με την ολοκλήρωση του νέου οδικού έργου που αναβαθμίζει τον άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τρία διακριτά τμήματα: Καλαμάτα-Ριζόμυλος, Ριζόμυλος-Πύλος και Πύλος-Μεθώνη. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, τόνισε τη σημασία της ημέρας και τηρήσεων των δεσμεύσεων της Πολιτείας, ενώ επιβεβαίωσε τη δυναμική του Ειδικού Σχεδίου Αναβάθμισης των Υποδομών για όλη την Πελοπόννησο.

· Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ.

· Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 24,4 χλμ.

· Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.».

Η κατασκευή ενός νέου οδικού άξονα χωρίς διόδια στη Πελοπόννησο θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα κίνησης κατά 35 χλμ/ώρα και θα μειώσει τα ατυχήματα κατά 75% στο διαχωρισμένο τμήμα του και κατά 40% στο μη διαχωρισμένο τμήμα. Το έργο θα διευκολύνει την προσβασιμότητα της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της αγοράς των ευπαθών αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν θα υπάρχουν διόδια. Τέλος, η κατασκευή του οδικού άξονα θα δημιουργήσει 625 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και περίπου 100 θέσεις εργασίας κατά την 26ετή περίοδο λειτουργίας του, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρει ότι οι υποδομές στην περιοχή της Μεσσηνίας λειτουργούν συνδυαστικά και συμπληρωματικά με άλλα έργα υποδομής και αναφέρει την πορεία τριών σημαντικών έργων στην περιοχή. Αναφέρει την Παράκαμψη Γιάλοβας, ένα έργο βελτίωσης της 9ης εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, καθώς και την κατασκευή της επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2023. Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή για την εκπόνηση μελετών για το τμήμα Πύργος – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα, το οποίο θα αλλάξει ριζικά το χάρτη των μετακινήσεων στην Πελοπόννησο και υπηρετεί μία συγκεκριμένη αναπτυξιακή λογική.

δειτε ακομα