Στην Ακαδημία Πλάτωνος θα δημιουργηθεί το πρώτο Μουσείο στη χώρα μας με πράσινη φιλοσοφία.

Το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, που κέρδισε τον ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, παρουσιάστηκε επίσημα στην παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και του Δημάρχου Αθηναίων. Το νέο Μουσείο θα είναι το πρώτο «πράσινο» Μουσείο της χώρας και θα ενταχθεί σε μία από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης, σε απόλυτη αρμονία με τη ζωή της περιοχής. Το νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό, που βρίσκονται ακόμη και σε κοντέινερ. Η ομάδα που κέρδισε τον διαγωνισμό ήταν αυτή του Αρχιτέκτονα-Μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη, με κριτήρια όπως η αρχιτεκτονική προσέγγιση, το πρόγραμμα και οι λειτουργικές απαιτήσεις, η τεχνική προσέγγιση, ο δημόσιος υπαίθριος περιβάλλων χώρος και η χωροθέτηση λειτουργιών στο πλαίσιο του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το νέο Μουσείο θα ενταχθεί σε μία από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης των Αθηνών και θα είναι το πρώτο «πράσινο» Μουσείο της χώρας. Το σχέδιο κέρδισε τον ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και παρουσιάστηκε επίσημα στην παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και του Δημάρχου Αθηναίων. Το νέο Μουσείο θα φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό. Η ομάδα που κέρδισε τον διαγωνισμό ήταν αυτή του Αρχιτέκτονα-Μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη, με κριτήρια όπως η αρχιτεκτονική προσέγγιση, το πρόγραμμα και οι λειτουργικές απαιτήσεις, η τεχνική προσέγγιση, ο δημόσιος υπαίθριος περιβάλλων χώρος και η χωροθέτηση λειτουργιών στο πλαίσιο του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.Η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του Άλσους στα δυτικά της Αθήνας έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής. Η Ακαδημία Πλάτωνος θα φιλοξενήσει το νέο Μουσείο της Αθήνας, ενώ ο ευρύτερος χώρος θα αποτελέσει διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων. Η δημιουργία του μουσείου αυτού θα εκτεθούν οι θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας, περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες που προστατεύονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Τα ευρήματα αυτά είναι ικανά να συμπληρώσουν και ίσως να αναθεωρήσουν την αντίληψή μας και τις γνώσεις μας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η ανάπλαση αυτή κάνει πράξη ένα όραμα δεκαετιών του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά στην ανάδειξη του χώρου όπου βρισκόταν η Ακαδημία του Πλάτωνος, ένα άλσος, ένας ιερός τόπος που μετεξελίσσεται σε δημόσιο χώρο παιδείας και αναψυχής, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία για την Αθήνα. Η ανάπλαση αυτή συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και την Ακαδημία Αθηνών και αποτελεί έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, η Υπουργός αναφέρει ότι το μουσείο αυτό θα εκτεθούν οι θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας, περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη γνώση μας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης.Η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον μουσείου που θα διατηρεί την αρχαία σημασία του όρου “άλσος” είναι το βασικό κριτήριο για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Οι παρεμβάσεις αυτές θα ανατρέψουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της Αθήνας και θα δώσουν διεξόδους σε Αθηναίες και Αθηναίους όλων των ηλικιών. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, χαιρετίζει τη δημιουργία αυτού του μουσείου και τονίζει ότι ο χώρος αυτός είναι πολύτιμος δημόσιος χώρος που δίνει διεξόδους σε όλους. Το νέο μουσείο ανοίγει την αγκαλιά του στην πόλη και είναι συμμετοχικό και ανοιχτό σε όλους.Η κατασκευή του Μουσείου Ακαδημίας Πλάτωνος θα έχει μικρότερο ύψος από ό,τι όριζε το ΦΕΚ, με ποσοστό 50% αντί για 70%, και το ύψος του κτιρίου θα είναι 10,5 μέτρα αντί για 18 μέτρα. Επιπλέον, ο χώρος στάθμευσης θα είναι υπόγειος και όχι υπαίθριος και θα καλύπτει σύνολο 2.600 τ.μ. Στο περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων και εντός του Μουσείου θα περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών». Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Από τις 16 έγκυρες προτάσεις που κατατέθηκαν για την κατασκευή του Μουσείου Ακαδημίας Πλάτωνος, οι τρεις πρώτες κέρδισαν χρηματικά βραβεία, ενώ οι δύο επόμενες έλαβαν έπαινο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που συνέθεσαν οι κ.κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Μόρφω Παπανικολάου, Πηνελόπη Κουγιανού, Νέλλη Μάρδα και Αλέξανδρος Γλεντής, ζήτησαν στοιχεία και πληροφορίες από 153 ενδιαφερομένους.

Έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων, λειτουργεί ανοιχτή έκθεση με τις 16 αρχιτεκτονικές προτάσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα