Η εκδήλωση “Ημέρες Καριέρας WELCOME 2023” θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Οι Ημέρες Καριέρας “WELCOME 2023” στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων ολοκληρώθηκαν με ρεκόρ συμμετοχής επιχειρήσεων συγκριτικά με κάθε προηγούμενη χρονιά. Στη φετινή, 3η διοργάνωση, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 υποψήφιοι και 42 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στη διοργάνωση διασυνδέθηκαν εργοδότες με πρόσφυγες και μετανάστες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνεργάστηκαν επίσης οι φορείς: ActionAid, Caritas Hellas, Catholic Relief Services (CRS), International Rescue Committee (IRC), ITHACA, Solidarity Now, Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος», Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ), ΜΕΤΑδραση.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη διοργάνωση ανέδειξαν τη σημασία εξασφάλισης καλών συνθηκών εργασίας και παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εντάξουν στο δυναμικό τους τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων χωρίς προηγούμενη σχετική εμπειρία. Οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να δώσουν το βιογραφικό τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών και αποθήκευσης, πωλήσεων, μεταποίησης τροφίμων, διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, τηλεπικοινωνιών και άλλων τομέων. Στην περίοδο αυτή σημειώνεται υψηλή ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας για διαφορετικές ειδικότητες.Στη διοργάνωση για την απασχόληση προσφύγων και μεταναστών, επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα ενδιαφέρθηκαν για θέσεις εργασίας όπως εξυπηρέτηση πελατών, προγραμματιστές, σερβιτόρους, υπαλλήλους υποδοχής, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς και εργάτες παραγωγής/αποθήκης. Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι η εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία και ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτόν τον σκοπό. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε την υποστήριξή του για την ευρύτερη κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση. Η Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και εντεταλμένη του Δήμου Αθηναίων για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων, Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των παραγωγικών φορέων στην προσπάθεια για την απασχόληση των προσφύγων και μεταναστών.ροσπάθεια ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας. «Οι επιχειρήσεις ιδίως στην περιφέρεια», ανέφερε, «αναζητούν εργατικά χέρια και είναι χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης να διευκολύνει την κινητικότητα των ενδιαφερομένων, ώστε να συναντηθεί η ζήτηση με την προσφορά εργασίας, για αμοιβαίο όφελος, αλλά και για όφελος της τοπικής και της εθνικής οικονομίας».

 

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο, τόνισε: «Η τρίτη διαδοχική διοργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας» επικυρώνει το διαρκές ενδιαφέρον των εταιρειών να απασχολούν πρόσφυγες και τη συνεχή ανάγκη στήριξης και δημιουργίας δεσμών μεταξύ προσφύγων και εργοδοτών στη χώρα. Ο ΔΟΜ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους της χώρας, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη σε τομείς όπως ο ιδιωτικός τομέας και το εμπόριο, είναι ζωτικής σημασίας για συμπεριληπτικές και βιώσιμες κοινωνίες και η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης έχει θέση σε αυτή τη δυναμική και μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία όπως και άλλες χώρες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία».

Η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σημείωσε: «Οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν σημαντικό βήμα στην προώθηση της απασχολησιμότητας και της ενδυνάμωσης των ανθρώπων, που μπορεί να άφησαν τα πάντα πίσω τους, αλλά κουβαλούν μαζί τους τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να δουλέψουν και να συνεισφέρουν. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η φετινή διοργάνωση δίνει έμφαση στις γυναίκες. Βλέπουμε ξανά και ξανά τις γυναίκες πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση. Όταν ωστόσο έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, μπορούν να φέρουν την αλλαγή για τις ίδιες, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να στηρίζει της Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη και να συνεργάζεται με τις κεντρικές αρχές, του Δήμους, τους άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, τις προσφυγικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να προοδεύσουν».

 

Παράλληλες δράσεις για επιχειρήσεις και υποψήφιους

Η διοργάνωση φέτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τις γυναίκες με πρωτότυπα εργαστήρια ενδυνάμωσης από την εταιρεία My Ikigai, τις οργανώσεις Women on Top και IRC, καθώς και τη συντάκτρια μόδας Kelly Novak. Η ΜΕΤΑδραση παρείχε δημιουργική απασχόληση για παιδιά καλύπτοντας την ανάγκη φροντίδας τους όσο οι γονείς συμμετείχαν στις συνεντεύξεις και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μητέρες με μικρά παιδιά καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες στην εύρεση εργασίας.  Ομάδα  της Ύπατης Αρμοστείας παρείχε πληροφόρηση για εργασιακά και νομικά δικαιώματα.

Προς διευκόλυνση της διασύνδεσης εργοδοτών με άτομα προσφυγικού προφίλ, το τελευταίο διάστημα είναι διαθέσιμη η ψηφιακή πλατφόρμα Adama, την οποία παρουσίασε η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την οργάνωση Catholic Relief Services (CRS). Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν επίσης από τον ΔΟΜ για τα εργασιακά δικαιώματα πολιτών τρίτων χωρών και το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ η ΜΕΤΑδραση έδωσε χρήσιμες συμβουλές για ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα, οι εταιρείες Domes Resorts & Reserves, World of Hyatt Inclusive Collection και Paramana μοιράστηκαν καλές πρακτικές ένταξης γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον σε πάνελ που συντόνισαν η ActionAid και το SolidarityNow.

ΣΗ λίστα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Aegeo Spas, η Domes Resorts, η McDonalds Sani/Ikos Group, η Vasia Hotels, η Alterego Facilities Management, η FDL Group, η MINOIS Hotel, η Santikos collection, η Vodafone, η Anastazia luxury suites & spa, η HHotels Collection, η Mitsis Hotels, η Sarmed logistics, η Workathlon, η Artemis-ITS, η Kanava Hotels & Resorts, η NM excellence, η SSP Hellas, η World of Hyatt, η Atlantica Hotels & Resorts Kotsovolos Panas Group, η Star Bulk, η Yam Antiparos, η Atos SA, η ManDynamic, η Paramana, η Teleperformance, η Zeus International Hotels & Resorts, η Canaves Oia, η Manifest Services, η Phaea Resorts, η TGI Fridays, η Costa Navarino, η ManpowerGroup, η Poseidon Hotel Athens, η To koulouri tou Psirri, η Creta Farms, η Marks & Spencer Safecar και η United cleaning services.

δειτε ακομα