Δ. Παπαστεργίου: Προτεραιότητα μας είναι, η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών μας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσκλήθηκε σε μια θεματική ενότητα για την καινοτομία και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο για την επιτάχυνση των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επισημαίνει ότι η θητεία των δημοτικών αρχών κρίνεται ως ανορθόδοξη λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και ότι η καινοτομία πρέπει να λύνει τα προβλήματα των δημοτών με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Επίσης, τονίζει τη σημασία της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από επενδυτικά προγράμματα και την ανάγκη πειστικής επικοινωνίας με τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

«Στην Ελλάδα,γίνονται περίπου 20 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλάζουν δίκτυα ύδρευσης σε πάρα πολλούς δήμους και παράλληλα γίνονται και μεγάλα ενεργειακά έργα. Πορευόμαστε σε μια εποχή που όλοι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Διότι οι ανάγκες στη χώρα είναι πολλές και οι πόλεις μας χρειάζονται δουλειά. Δεν είναι μακριά η ημέρα και η ώρα που θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για παράδειγμα, με την ενέργεια την οποία παράγουμε από ΑΠΕ. Αλλάζει εντελώς το αφήγημα των πόλεών μας». Και υπογράμμισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις- και είμαστε 6 Ελληνικές Πόλεις και μια Κυπριακή που ξεκινάμε αυτό το δρόμο, έτσι ώστε να φτάσουμε τους δείκτες που η Ευρώπη θέλει το 2050, είκοσι χρόνια νωρίτερα, το 2030- δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει ότι οι πυλώνες για την υλοποίηση της βιωσιμότητας είναι οι τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και της βιώσιμης κινητικότητας. Προτείνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, παραγωγή καθαρής ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα. Επίσης, προτείνει αναβάθμιση της διαχείρισης απορριμμάτων και αλλαγή νοοτροπίας σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουμε παράδειγμα για τους πολίτες στη βιώσιμη κινητικότητα και να εμπιστευτούμε περισσότερο την αυτοδιοίκηση.

δειτε ακομα