Ναγκόρνο Καραμπάχ: Νέες αντιδικίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Χθες, Δευτέρα, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ξαναρχίσει να επιστρατεύουν έντονες αντιδικίες, μόλις δύο μέρες πριν από τη συνέχιση των συζητησών τους, με στόχο τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας που στη θεωρία τουλάχιστον θα βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση για τον Ναγκόρνο Καραμπάχ που έχει διαρκέσει δεκαετίες.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων τα 1990 και 2020, πολεμούσαν για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Nagorno-Karabakh, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως μέρος της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στον πιο πρόσφατο πόλεμο, που κράτησε έξι εβδομάδες στο φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακτώντας εδάφη που ελέγχονταν από την Αρμενία για πολλά χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είχαν εμφανίσει σημάδια προόδου τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, να αναγνωρίσει ότι το Nagorno-Karabakh ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η Ερευνητική Κυβέρνηση κατηγόρησε το Μπακού για την απειλή που πραγματοποιεί σε βάρος της ειρήνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αζέρου προέδρου Ilham Aliyev που απαιτούσε τη διάλυση της “αυτόνομης” τοπικής κυβέρνησης του Nagorno-Karabakh.

Η ανακοίνωση του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε τον κ. Aliyev για να επιτραπεί ξανά

δειτε ακομα

δειτε ακομα