Le Monde: O σουλτάνος του Ομάν, διαμεσολαβητής της σχέσης του Ιράν με τη Δύση

Ο σουλτάνος Χάιθαμ του Ομάν είναι ένας σημαντικός διαμεσολαβητής στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών, αναφορικά με σημαντικά ζητήματα όπως το πυρηνικό. Την Κυριακή, ο σουλτάνος έφτασε στη Τεχεράνη για μια διήμερη επίσκεψη και υποδέχτηκε από τον πρώτο Ιρανό αντιπρόεδρο, Mohammad Mokhber. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν, Badr Albusaidi, είπε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι θετική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Αντίθετα από τους άλλους γείτονές του, το Ομάν έχει αριστές σχέσεις με τη θρησκευτική και πολιτική εξουσία του Ιράν και παίζει διαρκώς ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ τους, καθώς και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Δύσης. Ο ρόλος του στήριξε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς επίσης κατέστη δυνατή την επανέναρξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, Ριάντ και Τεχεράνη, ως ανταγωνιστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, αποφάσισαν τον περασμένο Μάρτιο να επαναφέρουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί το 2016. Το ταξίδι του σουλτάνου σηματοδοτεί μια νέα και θετική φάση στις διεθνείς σχέσεις και ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή.

Τέλος, ο σουλτάνος είναι μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα της περιοχής, ικανή να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα