Financial Times: Η G7 πρέπει να αναγνωρίσει την Κίνα ως ισχυρό οικονομικό εταίρο

 

Η ομάδα G7, αποτελούμενη από τα περισσότερο αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη στον κόσμο, συνεχίζει να είναι το δυνατότερο οικονομικό μπλοκ στον κόσμο. Ωστόσο, το μερίδιό της στην παγκόσμια αγοραστική δύναμη μειώνεται, ενώ το μερίδιο της Κίνας αυξάνεται. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα έχει γίνει σημαντικός επενδυτής και πιστωτής των αναπτυσσόμενων χωρών μέσω της πρωτοβουλίας της “Ζώνης και Δρόμου”, καθιστώντας την πιο σημαντική οικονομική δύναμη για αυτές τις χώρες σε σύγκριση με την G7.

Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η G7 έχει δώσει το στίγμα για πιο στενές σχέσεις με ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, αλλά αυτό είναι αμελητέο σε σύγκριση με τις 19 χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στο κίνημα των BRICS.

Οι BRICS κινούνται προς το στόχο να γίνουν ένας σημαντικός παγκόσμιος οργανισμός και ενωμένοι στις προσπάθειές τους, δεν εξαρτώνται πλέον από τις ιδιοτροπίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που κυριαρχούν στον κόσμο. Άρα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις αλλάζουν και η Κίνα δεν εξαφανίζεται, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη σημασία και τη θέση της Κίνας ως οικονομικού εταίρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα των Επτά αγωνίζεται να διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομία σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο. Ερωτήματα όπως το αν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσουν να είναι προπύργια της δύναμης της G7 και πώς θα αποκτήσουν τους απαραίτητους νέους πόρους, καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα