Ο πρεσβευτής της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την εμπλοκή του NATO στη σύρραξη

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την εμπλοκή του NATO στην ένοπλη σύρραξη. Ο κ. Αντόνοφ επισημαίνει ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την επιχείρηση των F-16, καθώς και ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών.

Τονίζει: “Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι ‘εθελοντές’;

Παρόλα αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την έναρξη προγραμμάτων εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών και τεχνικών στα μαχητικά τύπου F-16. Η Ουκρανία διαβεβαίωσε τη Ρωσία πως τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν στον εναέριο χώρο της χώρας τους.

Ωστόσο, ο κ. Αντόνοφ διεμήνυσε πως οποιοδήποτε πλήγμα από τα μαχητικά εναντίον της Κριμαίας θα εκληφθεί στη Μόσχα ως επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη ρωσική αντίδραση σε περίπτωση που ληφθούν παρόμοιες αποφάσεις.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τα πλήγματα σε διάφορες περιοχές, εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία που κορυφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα