Πολωνία: Μεγάλη στρατιωτική αγορά με πυραύλους εδάφους – αέρος αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η βρετανική εταιρεία MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με πυραύλους εδάφους-αέρος, σε μια συμφωνία αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων λιρών. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την πολωνική κρατική υπηρεσία εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βρετανική συμφωνία εξαγωγής εξοπλισμού αμυντικών όπλων με την Πολωνία μέχρι σήμερα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 44 εκτοξευτήρων iLauncher και πυραύλων εδάφους-αέρος CAMM, καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Η βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με πυραύλους εδάφους-αέρος CAMM και εκτοξευτήρες iLauncher, σε συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων λιρών. Οι παραδόσεις εξοπλισμού θα γίνουν μεταξύ 2025 και 2029 και θα τροφοδοτήσουν το πολωνικό πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας Pilica+. Η σύμβαση θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην MBDA UK. Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πολωνική κυβέρνηση χαιρέτισαν τη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο τόνισε ότι το Pilica+ μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους από αέρος και πυραύλους σε απόσταση έως και 25 χιλιομέτρων.

Η συμφωνία της Πολωνίας με την εταιρεία MBDA θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Η MBDA ανήκει στις εταιρείες Airbus και BAE Systems και τον ιταλικό όμιλο Leonardo. Η Πολωνία είναι ένα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, με αναμενόμενες δαπάνες που θα φτάσουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, η Πολωνία είναι ένας σημαντικός στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής και έχει υπογράψει μεγάλες στρατιωτικές συμβάσεις με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα